Una representació dels 40 grups d’alumnes adherits al programa d’impuls de l’emprenedoria ICAPE ha recollit aquest matí el permís d’ocupació de via pública per participar al Mercat ICAPE de l’IDI que se celebrarà a Palma.

L’acte, que ha tengut lloc a l’Ajuntament, ha comptat amb la presència del batle de Palma, Antoni Noguera; la directora general de Comerç i Empresa, Pilar Sansó; la directora general de Formació Professional i Formació del Professorat, Maria Francisca Alorda; la directora gerent de l’IDI, Núria Hinojosa; la regidora de Sanitat i Consum, Antònia Martín; i la directora general de Fires, Mercats i Ciutadania de l’Ajuntament de Palma, Griselda Sesé.

El mercat ICAPE de Palma tendrà lloc el dia 8 de maig a la Plaça Major i comptarà amb més d’un miler d’estudiants de 40 grups de Primària i Secundària de 19 centres escolars de Palma, Calvià, Marratxí, Llucmajor i Santa Maria. Aquest mercat és l’activitat final que tanca el programa ICAPE que ja compta amb set edicions.

Els centres escolars que hi participaran són Sant Francesc Palma, CEIP Es Pil·larí, Col·legi Pius XII, Col·legi Santa Magdalena Sofia, CEIP Son Oliva, Col·legi Manjon, Col·legi Ntra. Sra. Consolació, CIDE, IES Emili Darder, Col·legi Juan de la Cierva, Col·legi La Porciúncula, Sagrat Cor, Sant Pere, IES Antoni Maura, CC Es Liceu, Col·legi Ramon Llull, IES Santa Maria, IES Llucmajor, i IES Calvià.

L’objectiu d’ICAPE, gestionat des de l’IDI i impulsat per les conselleries de Treball, Comerç i Indústria, i Educació i Universitat, és fomentar les capacitats emprenedores dels alumnes a través de la creació d’una cooperativa o d’una ONG.

Les escoles s’adhereixen a ICAPE de forma voluntària i durant aquests set anys de vida la majoria de centres ha repetit l’experiència i fins i tot l’han ampliat a més cursos. De fet, un total de 114 grups d’alumnes de Primària i Secundària de les Illes Balears formen part aquest curs del projecte ICAPE.

Durant el curs, els alumnes ICAPE creen i gestionen una cooperativa, en el cas de Primària i Formació Professional, o una ONG, en el cas de Secundària. Passen per totes les etapes de constitució d’una empresa: nom i logotip, estatuts, elecció de junta directiva i generació de CIF. Després elaboren productes per aconseguir beneficis que, en el cas dels grups de Secundària, donen a un projecte de cooperació proposat per una ONG real. Els més petits inverteixen part dels doblers en una sortida de grup i la resta, els cedeixen a una ONG. Les ONG que col·laboren amb ICAPE són Llevant en Marxa, Fundació Campaner, Escola en Pau, Fundació Vicenç Ferrer, Ajuda en Acció, Malaria 40 i Formación Senegal.

Per tal d’aconseguir vendre tota la producció, l’IDI organitza el mercat ICAPE, on es reuneixen tots els centres participants durant un matí i posen en pràctica tots els coneixements apresos durant el curs. Gràcies al permís municipal aconseguit avui, els alumnes poden vendre els productes elaborats o els serveis que han organitzat. Altres municipis que també compten amb el mercat són Inca, Manacor, Maó i Eivissa.