L’IDI presenta l’estudi GEM de monitoratge que investiga la iniciativa emprenedora a les Illes, fruit de la col·laboració amb la UIB a través de la Càtedra ICAPE.

Un 75% dels emprenedors de Balears inicien un projecte perquè detecten una oportunitat de negoci. Aquesta dada és una de les conclusions extretes de l’informe GEM (Global Entrepreneurship Monitor) que s’ha presentat aquest matí i que confirma que la comunitat és una regió altament emprenedora.


El conseller de Treball, Comerç i Indústria, Iago Negueruela, i el rector de la Universitat de les Illes Balears, Llorenç Huguet, han presentat aquest matí a la UIB les conclusions de l’estudi GEM, un observatori internacional del fenomen emprenedor, que es desenvolupa amb periodicitat anual.

L’informe de l’any 2017 és el primer que es realitza a les Illes Balears, gràcies a la col·laboració entre la Universitat i la conselleria de Treball, Comerç i Indústria, a través de l’IDI. S’ha elaborat sota la direcció del doctor Julio Batle, professor titular d’universitat de l’àrea de coneixement d’Organització d’Empreses de la UIB.

Batle ha estat l’encarregat d’explicar els resultats durant la presentació, a la qual també han assistit la
directora gerent de l’IDI, Núria Hinojosa, i el vicerector d’Innovació i Relacions Institucionals,
Jordi Llabrés.

El projecte GEM Illes Balears 2017 centra la seva atenció en el conjunt de l'ecosistema emprenedor, i permet comparar els indicadors d'emprenedoria de la Comunitat Autònoma amb altres regions i països. Els resultats d'aquesta primera edició possibiliten disposar d’una diagnosi de l'activitat emprenedora a les Illes Balears i de tots els factors de l'entorn que actuen com a impulsors i com a fre de noves iniciatives empresarials.

Les dades aportades representen una font d’informació fonamental a l’hora d’impulsar noves accions relacionades amb l’emprenedoria.

Entre les principals conclusions de l’informe destaca que les Illes Balears mantenen la seva posició històrica com a regió altament emprenedora de forma estable. L’any 2017 hi ha un repunt en l’activitat emprenedora a la Comunitat Autònoma que acompanya els senyals de recuperació de la crisi. A més, segons el GEM, Balears supera la mitjana  espanyola en percepció d’oportunitats i falta de por al fracàs.

En línies generals, la població adulta entre 18 i 64 anys identificada com a emprenedora de negocis naixents o nous, de menys de 3,5 anys d'antiguitat, es manté, com l'any 2016, en un 6,1%. Un 62% de les persones que emprenen a la CAIB inicia la seva activitat amb uns requeriments de capital inferiors a 50.000 euros.

Les dades aportades per l’informe GEM representen per a la Conselleria de Treball, Comerç i Indústria una font d’informació fonamental a l’hora d’impulsar noves accions per aconseguir que l’emprenedoria sigui una fórmula alternativa de competitivitat. Des de fa més d’un any, la Conselleria va posar en funcionament el Pla d’Autoocupació i Foment de l’Emprenedoria per tal de promocionar la creació d’empreses per assolir una major ocupació i afavorir la creació de teixit productiu.

L’IDI, com a organisme executor de les accions del Pla, ha iniciat diferents programes d’assessorament emprenedor. De fet, durant 2018, el servei iemprèn ha acompanyat més de 450 projectes diferents, un 65% més que l’any anterior. A més, estrenarà una plataforma en línia que incorpora tota la informació necessària per iniciar un negoci, així com a càpsules formatives dirigides als futurs empresaris. Podeu consultar l'estudi complet clicant sobre el link, Estudi GEM.