Al voltant de 700 alumnes de Mallorca, Menorca i Eivissa participen aquest curs en el programa Comerç i Escola de l’IDI.

L’objectiu d’aquest projecte, que va començar ara fa dos anys, és apropar el comerç de proximitat als alumnes de 1r i 2n curs d’Educació Primària. El programa pretén que l’alumnat conegui les característiques més significatives del comerç del municipi, valori la diversitat dels comerços de l’entorn, així com la varietat de productes i serveis que ofereixen.

A més, es vol aconseguir que els nins i nines siguin capaços d’elaborar criteris per consumir de manera activa, crítica i responsable. Enguany, s’han apuntat a la proposta un total de 15 escoles, moltes de les quals ja varen dur a terme aquesta activitat el curs passat.

Comerç i Escola presenta una proposta didàctica a partir de vàries actuacions coordinades. En primer lloc, es planteja una visita guiada als comerços del municipi, durant la qual els alumnes coneixen també els diferents oficis dels comerciants.

El recorregut inclou no tan sols els negocis tradicionals sinó també 
les botigues més innovadores de la localitat. Per una altra banda, els nins treballen a l’aula un material didàctic preparat per l’IDI que permet als més petits fer feina amb les diferents tipologies de comerços relacionant-los sempre amb els de la seva localitat, així com conscienciar-los sobre la importància de conèixer el ventall de possibilitats que ofereix el comerç de proximitat.

La proposta de Comerç i Escola té un caràcter obert ja que ha de ser el 
professorat i el municipi qui gestioni el material i acabi de definir les activitats en funció de les característiques pròpies de la localitat. Aquestes accions, a més, es poden complementar amb altres propostes com concursos de dibuix, xerrades a les aules de comerciants, o foment del comerç just i responsable.

Comerç i Escola s’emmarca dins el programa iComerç, que posa al servei dels 
municipis i dels comerciants diferents línies d’innovació amb l’objectiu de modernitzar el sector i millorar la competitivitat del comerç de proximitat.

Els Agents d’Ocupació i Desenvolupament Local (AODL) dels diferents municipis 
són els encarregats de donar a conèixer Comerç i Escola als diferents centres escolars de cada localitat.